Palvelin vaikuttaa eniten verkkosivun nopeuteen
Nopea ja toimintavarma palvelintila on kaiken lähtökohta. Jos sivustolla on käytössä jokin julkaisujärjestelmä, kannattaa valita järjestelmän kannalta optimaalisin palvelu.
Sivuston tekniikka – pidä se simppelinä
Kun sivusto on koodattu tehokkaasti, nopeus kasvaa. Nykyisen trendin mukaan esimerkiksi kuvakaruselleista on pyritty luopumaan, koska ne yleensä hidastavat sivun latautumista. Mitä enemmän sivustolla on erillisiä koodeja vaativia elementtejä, sitä enemmän selain joutuu hakemaan tietoa palvelimelta.
Sivustoa rakentaessa ja suunnitellessa on parasta muistaa oleellisin asia: mitä kävijä ensisijaisesti sivustolta haluaa löytää. Usein olisi mukava lisätä erilaisia efektejä sivun elementeille, mutta jos ne häiritsevät sivuston käyttöä, kannattaa niitä harkita tarkoin.
Sisältö – pakata vai ei? Kas siinä vasta pulma
Sisällön optimointi on helpoin tapa nopeuttaa sivustoa. Jos sivuilla on paljon kuvia, kannattaa tarkistaa tiedostojen koko ja tiedostomuoto. Tasapainoilu kuvien tiedostokoon ja laadun välillä on toki vaikeaa. Jos kuvia pakkaa liikaa, laatu kärsii.
Kun sivustolle upotetaan sisältöä jostain kolmannen osapuolen palvelusta, nopeus kärsii. Videoiden upotus sivustoon on mukava lisä, mutta useimmiten hidastaa yksittäisen sivun latautumista. Esimerkiksi YouTubesta tai Vimeosta upotettuja videoita ei kannata viljellä yhdellä sivulla kovinkaan montaa.
Nettiyhteys – mobiilissa voi hidastella
Valokuitu ja ”supernopeat” laajakaistat lataavat melkein sivun kuin sivun nopeasti, jos sivuston palvelin on nopea. Suuri osa käyttäjistä selaa nettisivustoja mobiililaitteilla, joissa yhteyksien nopeus riippuu käyttäjän valitsemasta liittymästä sekä sijainnista. Vieläkin on olemassa alueita, joissa mobiilinetti ei toimi kunnolla.
Mistä tietää, että verkkosivut avautuvat hitaasti?
Ne sivuston nopeuteen vaikuttavat asia, joihin voit itse lyhyellä varoitusajalla vaikuttaa ovat sivuston tekniikka ja sisältö. Palvelimen vaihto on jo suurempi projekti ja asiakkaiden mobiilinettiyhteyden nopeus taas ei ole sinun käsissäsi.
Tärkeintä verkkosivujen nopeutta miettiessäsi on, että et luota nopeutta testaillessa pelkkään mutuiluun. Omalla koneellasi tai puhelimessasi sivut voivat aueta nopeastikin, jos niiden tiedot ovat tallentuneet selaimesi välimuistiin.
Kannattaa siis kaivaa esimerkiksi Google Analyticsistä tiedot sivuston nopeudesta ja miten vikkelästi sivut avautuvat eri selaimilla ja laitteilla.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää